Personalitate Alfa – Personalitate – Psihologie – Potential
Inscrie-te cu o adresa de emai si iti incepi imediat antrenamentul pentru a deveni ALFA

Stima de sine, increderea in sine si respectul de sine

Increderea si stima de sine

Un grup de iepuri alergau pe câmp; când, deodată, doi dintre ei au căzut într-o groapă. Toţi ceilalţi iepuri s-au adunat în jurul gropii să vadă ce s-a întâmplat. Au văzut că cei doi iepuri au rămas blocaţi pe o margine subţire în groapă, iar în jos se deschidea un abis din care nimeni nu ar fi avut scăpare.

Cei doi iepuri au început să sară în sus de pe marginea pe care erau blocaţi, încercând să iasă afară. Ceilalţi iepuri, văzând efortul lor, au început să strige:

“Renunţaţi, nu veţi ieşi niciodată de acolo!”

Cei doi au ignorat comentariile pesimiste şi au continuat să sară.

În final: unul din iepuri a renunţat la luptă şi, ascultând sfaturile celor de sus, a renunţat. Cuprins de disperare, s-a lăsat să cadă în abisul de sub marginea subţire.

Totuşi, celălalt iepure a continuat să sară , parcă şi mai motivat.

Iepurii de sus strigau în cor:

„Renunţă şi urmează exemplul celui de dinainte”, strigau iepurii în cor, enervaţi de insistenţa cu care sărea iepurele, parcă tot mai sus şi mai sus.

Spre surprinderea tuturor, iepurele a reuşit să iasă după un efort „supraiepuresc”.

„De ce nu ai renunţat când toţi strigam la tine să renunţi?”, l-au întrebat ceilalţi.

„Eu sunt aproape surd şi am crezut că în tot acest timp m-aţi încurajat să ies!”

Vezi cum puterea convingerilor poate distruge pe cineva? Dar, în acelaşi timp, înţelegi că ele pot aduce succesul celui care va şti să le îmblânzească puterea creativă?

Convingerile pot, de asemenea, aduce un succes dincolo de orice imaginaţie. De aceea am pus convingerile ca primă cărămidă pentru fundaţia unei personalităţi alfa.

O personalitate alfa îşi construieşte toate convingerile în aşa fel, încât acestea să o ajute. Şi le ia pe toate cele care nu îi folosesc şi le aruncă pentru totdeauna.

SA CREZI CA POTI este conditia necesara desi nu suficienta .

Dupa ce esti convins ca poti, intreaba-te „ Cum se realizeaza lucrurile extraordinare in viata? Ce au facut oamenii care in conditii extrem de grele, pornind de la 0, avand foarte multe dezavantaje si pe nimeni care sa creada in ei, ca sa reuseasca in ciuda tuturor conditiilor vitrege?”

Prima oara s-au lovit de un val de descurajari si dezaprobare. Majoritatea oamenilor au un obicei foarte prost. Ii descurajeaza pe cei din jur cand acestia incearca sa faca ceva deosebit pentru ca pur si simplu daca vor reusi, ii vor pune intr-o lumina proasta pe cei care nici macar nu au incercat. Daca vreo dovezi clare in aceasta privinta, priveste cu i-au tratat contemporanii pe toti oamenii care au schimbat lumea.

Descurajarile

„Nu ne place cum suna. Si oricum epoca muzicii la ghitara este pe terminate”. Asa li s-a spus membrilor unei formatii de muzica care au fost refuzati de o casa de productie. Numele acelei formatii era The Beatles.

Dat afara din echipa de baschet a scolii, baiatul s-a dus acasa, s-a inchis in camera sa si a plans ore in sir. Baiatul era Michael Jordan.

„E prea prost ca sa invete ceva. Mai bine sa se duca acasa si sa incerce sa se realizeze intr-un domeniu in care nu e nevoie de prea mult efort” le-a spus profesorul parintilor. Copilul despre care e vorba era Thomas Edison si a inventat becul dupa aproximativ 5000 de incercari esuate.

A fost concediat de la un ziar pentru ca nu avea imaginatie si ii lipseau ideile originale. Numele lui? Walt Disney

I-a murit logodnica, a dat faliment in afaceri de 2 ori, a suferit o puternica depresie si a fost infrant in alegeri de 8 ori. Abraham Lincoln, al-16 -lea presedinte American, si-a condus tara prin cea mai mare criza interna, razboiul civil.

Mai sunt multe exemple dar ajunge, pentru ca sunt sigur ca ai inteles ideea. Invata de la ei. Invata cum sa tratezi refuzul, esecul, durerea. Alearga, cazi, ridica-te. Ridica-te si lupta din nou.

Nu uita “Un singur om cu curaj reprezinta majoritatea”– Andrew Jackson

 

Esecurile si greselile

 

Motivul pricipal pentru care suntem de multe ori lipsiti de curaj sau de lipsa de incredere in sine sau avem o stima de sine scazuta e pentru ca exista un cuvant in dictionar care aduce teama in inima oricui.

ESECUL!

Esecul este definit ca: Înfrângere, insucces, neizbândă, nereuşită într-o acţiune. Nerealizare a unei acţiuni la care s-a depus un efort fizic sau intelectual susţinut; insucces; nereuşită

Traim intr-o societate care pune greseala ca fiind ceva de neiertat. Si totusi, ar trebui din nou sa ii ascultam pe cei care au reusit si nu intreg corul de ratati ai acestei lumi.

Ceea ce nimeni nu spune majoritatea despre esec si greseala e ca acestea sunt lucruri absolute firesti in ORICE proces de invatare. Doar cine nu vrea sa evolueze si sa progreseze in viata poate spune ” eu nu sufar esecuri”.

De la mersul pe jos la succesul in dragoste si la reusita profesionala TOTUL este un proces in care greseala e fireasca.

“O viata petrecuta facand greseli este si mai onorabila si mai folositoare decat o viata petrecuta nefacand nimic.” George Bernard Shaw

Multi dintre oamenii care s-au ratat in aceasta lume sunt oameni care nu si-au dat seama cat de aproape sunt de succes cand au renuntat.

Cand a fost intrebat cum se simte stiind ca a esuat de aproape 5000 de ori inainte sa inventeze becul, Thomas Edison a spus: ” Nu am esuat. Am gasit 5000 de feluri in care NU se face un bec”

“Care e secretul succesului tau?”, a fost intrebat Michael Jordan. Acesta a spus: “Am ratat mai mult de 9000 de cosuri in cariera mea. Am pierdut aproape 300 de jocuri. De 26 de ori mi s-a incredintat cosul decisiv si l-am ratat. Am esuat din nou si din nou in viata mea. Si de asta am reusit. Pot sa accept esecul . Toti esuam la un moment dat in ceva. Dar nu pot accepta sa nu incerc deloc. ” Michael Jordan, atletul secolului in America.

Testul stimei de sine

Scala Rosenberg este un test foarte bun si verificat psihologic care masoara stima de sine. L-am gasit online doar in limba engleza. E simplu de facut si sunt doar 10 intrebari. Daca nu vrei sa il faci in limba engleza, am testul in romana si ti-l pot trimite prin email impreuna cu evaluarea. Lasa-mi un mesaj daca doresti testul Rosenberg in romana.

Testul Rosenberg online in engleza (Testul pentru evaluarea stimei de sine)

Evaluarea se face astfel:

Intre 0-10 de puncte -stima de sine scazuta

Intre 10-20 de puncte – o stima de sine medie

Intre 20-30 de puncte – o stima de sine crescuta

Ce este stima de sine?

Stima de sine reprezinta parerea pe care o ai despre tine. Se bazeaza pe atitudinea pe care o ai fata de:

 • Valoarea ta ca persoana
 • Munca pe care o faci/ serviciul pe care il ai
 • Ceea ce ai realizat pana acum
 • Ce crezi ca gandesc ceilalti despre tine
 • Scopul tau in viata
 • Locul tau in lume
 • Potentialul tau pentru succes
 • Punctele tale tari si slabe
 • Statutul tau social si modul in care te relationezi cu ceilalti
 • Independenta/ autonomia ta sau abilitatea de a sta pe propriile picioare

Se mai pot adauga si alti factori care pot fi importanti pentru tine.

 

Ce este o stima de sine scazuta ?

O stima de sine scazuta apare cand unul sau mai multi factori din cei enumerati mai sus sunt afectati si imaginea de sine este influentata. De exemplu: nu-ti place munca pe care o faci, sau simti ca nu ai nici un scop in viata. Ai avut un insucces in dragoste, te simti singur, etc

Ce este o stima de sine crescuta ?
In momentul in care esti increzator in tine, sigur pe tine si multumit se poate spune ca ai o stima de sine crescuta. De aceea esti motivat si ai exact atitudinea care te poate face sa reusesti.

11 idei pentru cresterea stimei de sine

Afla care sunt adevaratele tale probleme. Trebuie sa realizezi ca problema nu esti tu, ca persoana. Ai probleme in lumea exterioara si ele trebuiesc rezolvate dar asta nu trebuie sa iti afecteze imaginea pe care o ai despre tine. Te asigur ca ai un potential urias, trebuie doar sa te duci pe drumul invatarii si al perseverentei.

Decide ce poti controla si ce nu. O sursa mare de descurajare o constituie dorinta oamenilor de a schimba sau controla ceea ce nu se poaet controla sau schimba. Sa icnerci sa impui altor oameni sa simta ceea ce nu simt sau sa ii faci sa faca ce nu vor, e o politica falimentara. Daca cineva nu te place, sa fie sanatos. Nu te lasa afectat/a.

Accepta responsabilitatea. Pentru a gasi incredere deplina in tine, trebuie sa iti asumi responsabilitatea pentru ceea ce poti schimba in viata ta. Felul in care relationezi cu cei din jur, felul in care decurg relatiile tale sexuale si de iubire, succesul tau profesional si felul in care iti gestionezi emotiile, TOATE depinde numai de tine. Educa-te si evolueaza. Cresti, si odata cu tine creste si stima de sine.

Orice greseala e o oportunitate de a invata si de a lua lucrurile de la capat, mai bine . Nu fa o tragedie dintr-un esec. Succesul e un lung sir de esecuri care se termina cu bine.

Competitia se da doar cu tine insuti nu ca sa dovedesti ceva celui din jur. Daca anul trecut castigai 100 de euro pe an si anul acesta castigi 1000 de euro, e o uriasa victorie personala. Nu-ti fa griji ca altcineva face acum 100 de mii de euro pe an. Fiecare se afla pe drumul sau in viata si fiecare trebuie sa isi invete lectiile. Daca perseverezi siguri vei obtine tot ce iti doresti.

Fii o persoana ambitioasa. Cand iti propui scopuri, fii realist, dar optimist tot timpul. Ai curaj sa visezi, pentru ca visele sunt materialul din care marile realizari sunt construite. Priveste in viitor si vezi cum vrei sa fii si ce vrei sa ai. Apoi fa zilnic efortul pentru a ajunge unde ti-ai propus. Si FOARTE IMPORTANT, urmeaza visele tale, nu pe ale altora.

Gandeste si vorbeste pozitiv. Nu iti lasa mintea otravita de negativism. Nu te gandi la ce nu se poate ci la ce se poate, nu la ce NU vrei, ci la ce vrei.

Investeste in dezvoltarea personala. E cea mai buna investitie pe care o poti face. Investitia in tine.

Fi constient de mesajele din mass media. Scopul lor este sa iti inspire teama si sa iti scada stima de sine pentru a cumpara ceea ce ei au de vanzare.

ANTURAJUL. Este vital in evolutia ta. Fa-ti un grup de prieteni si prietene care au vise ca si tine, care sunt pozitivi si au incredere in fortele lor. Fa orice ca sa intri in anturaj cu ei si in viata ta se vor intampla minuni.

Critica: Adu-le aminte oamenilor ca daca le vrei parerea, le-o vei cere. Poate ca unoeri datorezi un raspuns unor critici, dar niciodata nu le datorezi INCREDEREA IN TINE.

De reţinut:

1. Încrederea în sine este fundaţia fără de care nu ai nicio şansă să te bucuri de succes, în niciunul din aspectele vieţii.

2. Încrederea în sine vine în urma experienţelor trăite, a eşecurilor şi a lecţiilor învăţate.

3. Nu există eşec, ci doar lecţii învăţate

4. Perseverenţa este atotputernica.

5. Curajul este esenţial şi oricine poate da dovadă de curaj.

6. Gândirea influenţează până şi ultima celulă a unei fiinţe umane. Ai grijă ce gândeşti, căci gândurile tale, bune sau rele, sigur se vor materializa.

Pe curand

Novacovici Pera

Like this Article? Share it!

About The Author

15 Comments

 1. florina August 18, 2008 at 4:18 pm

  Ma ajuta sa imi dau seama de niste lucruri si sa imi deschis ochii! Tine-o tot asa.

 2. mell August 23, 2008 at 9:37 pm

  Multumesc pentru aceste informatii pretioase.

  Exemplul cu care ai inceput articolul mi-a amintit de alegoria broscutelor http://kemell.k5.ro/motiveaza/alegoria-broscutelo

  Intr-adevar, daca nu avem stima de sine orice am incerca si orice vis am avea nu am ajunge la reusita!

  Multumesc si pentru cele

  11 idei pentru cresterea stimei de sine, le voi pune si la mine pe blog. O seara placuta iti doresc!

  mell

 3. mell August 24, 2008 at 10:27 am

  Buna, vezi in articol apare o greseala la -Michael Jordan, el a fost baschetbalist nu atletist.

 4. gaby December 9, 2009 at 2:25 am

  Bun articolul

 5. dan July 24, 2010 at 7:27 pm

  prea tare tot ce am invatat de la acest om, daca ai incredere in tine si actionezi imediat fara teama, va fi imposibil sa nu iti indeplinesti visele!pot sa afirm abia acum dupa ce am vazut ca asa functioneaza si viata incepe sa mi se schimbe in bine pe zi trece iar visele mele se indeplinesc rand pe rand. Am mai invatat ca a incuraja pe cineva valoreaza foarte foarte mult, nu ezitati sa- i incurajati pe cei de langa voi sau macar nu-i criticati si atat pentru ca e dureros.

 6. dragne vlad August 2, 2010 at 4:13 pm

  25 de puncte.Pera cu mine pot sa zic k ai reusit.acum vreau sa ajung langa tn si chiar sa te intrec.:D

  Am niste proiecte indraznete.

  Salut

 7. Ela August 10, 2010 at 5:36 pm

  Foarte bun articolul. iti multumesc ca existi.

 8. Silva Costin August 14, 2010 at 12:24 am

  Salutare Pera!Iti multumesc pentru existenta acestui site si pentru subiectele interesante pe care le ai!

  Site-ul acesta e unul dintre cei mai buni prieteni ai mei!Mult succes in tot ce iti propui si tot asa!Salutari din lumea intreaga!

 9. adelina February 8, 2011 at 11:06 am

  pot visa ca voi cistiga la loterie? vreau raspuns te rog

 10. Mioara August 18, 2011 at 9:41 am

  Probabil ca fiecare din noi care citim ceea ce tu incerci sa ne arati,regasim in noi….dar foarte imprastiat.

  Multumim pentru punerea in ordine a gandurilor,viselor,idealurilor,emotiilor etc.

 11. Bogdan October 25, 2011 at 10:55 am

  MI-au iesit 24 de puncte!

 12. meddle January 7, 2012 at 10:12 pm

  “Succesul e un lung sir de esecuri care se termina cu bine.”

  De ce oare nu ne invata la scoala asa ceva? Imi era util sa citesc asta pe bancile liceului. dar lasa ca recuperez eu…! :)

 13. Turcan Tosia February 12, 2012 at 9:52 pm

  Imi place foarte mult materialele tale, poti invata sa-ti schimbi viata.Citesc cu mare interes.imi pare rau ca nu pot descarca gratuit unele materiale care m-ar ajuta sa le impartasesc si altora.Oricum iti multumesc pentru tot ce scrii.

 14. chriss June 24, 2012 at 6:30 pm

  Foarte bune materialele tale si pentru asta vreau sa iti multumesc.Le-am citit pe toate si chiar am inceput sa imi schimb comportamentul ,este greu dar merita.Mi-ar fi placut sa am aceste materiale cand eram mai tanara dar nici acum nu este tarziu.
  Multumesc.

Leave A Response